Monday, February 15, 2010

Berapakah Anda Bayar Untuk Bill Elektrik!!





Selamat Datang ke Chaon Zone.. Pasti ramai yang tengah bercuti sekarang.. terutama kepada yang menyambut Valentine
Raya Cina.. Yang xsambut pun dapat cuti jugak kan.. So, hati2 memandu kepada yang balik kampung.. semoga perjalanan pergi dan balik berjalan dengan lancar.. Apa yang gua nak buat harini adalah berkaitan dengan Kadar letrik seharian rumah anda.. nak tau dengan lebih lanjut tekan read more..

Pakat2 mai singgah sini dulu.. korang mesti nak tau kan.. brapa inggit korang bayar untuk bil seharian.. Cepat2 amik calculator.. Dah Ke blom nie??... Belom lagi.. jap cari calculator xjumpa.. tertinggal celah mane plak ntah.. hahha.. hmm.. xpe2.. sblum tue baek gua crita dlu serba sikit pasal Letrik nie..

Dalam system TNB, Ia bermula dengan Generation iaitu tempat dimana system menukarkan tenaga mekanik kepada tenaga elektrik.. Then, tenaga electrik nie melalui satu medium yang dipanggil Transmission Line.. Nak tau transmission line 2 ape?? ha.. tgk kat gambar bawah nie..






Lepas tue masuk pulak distribution tempat dimana Tenaga Elektrik nie untuk diagih2kan ke kawasan2 rumah korang.. Then baru la sampai ke rumah korang kan..


Kalo korang nak tau, kat bawah nie gua kasi list la kos penggunaan elektrik mengikut peralatan.. Anggaran kos nie dikira (sen/hour).. Dah jumpa calculator korang kan?? So, pandai2 la korang buat perhitungan sendiri.. apa peralatan yg korang guna hari...Ok..


Fluorescent lights
1 sen

Wireless Router
1 sen

ASTRO decoder + dish
2 sen

Table Fan
2 sen

Incandescent lights
3 sen

Ceiling Fan
3 sen

Computer (laptop)
5 sen

CRT (‘normal’) TV (21 inch)
3 sen

LCD TV (32 inch)
7 sen

Computer (desktop)
9 sen

Plasma TV (42 inch)
10 sen

Washing Machine
15 sen

Vaccuum Cleaner
17 sen

Electrical Clothes Iron
33 sen

Electric Hot Plate
46 sen

Air Conditioning
46 sen

Electric Water Kettle
50 sen



Ingat, walaupun nampak je kecik nilainya... alah 3 sen/hour apa lah sgt, tp klu dibiarkan penggunaan elektrik selama 24/7...?? Lu PK La Sendiri..!! haha.. Jumpa lagi..



12 comments:

~ نورحياتي ~ said...

mahalnya water heater tu tau..

Chaon Cornerz said...

2 la.. masak pakai dapur gas jugak lepas nie.. hahha..

Sofia said...

betul2.. nmpk je mcm kecik je nilai tu, klu dibiar selama 24h, xke smpi ratusan2.. ish2.. membazir tul kita sume ni!!

p/s::gunalah downy, mengurangkan kedutan di pakaian.. hehe

Chaon Cornerz said...

hahha.. tiba2 lak guna downy.. Tapi ok kan kalo nak jimat letrik..

Sofia said...

betul lah chaon.. iklan downy kata cmtu.. ahhh, ni mesti kes basuh baju xguna sabun ni.. hehe

Chaon Cornerz said...

hello.. guna sabun ok.. tapi bukan downy.. hahha.. downy cakap je macam 2, biasa la promote kan.. kadang2 bukan betol pun..

Sofia said...

ye ke?

leh caya?

ok2..

saya tag awak !

http://epilogsofia.blogspot.com/2010/02/aku-bangga-aku-ada-tangan.html

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

dekat beratus-ratus jugak la kena bayar... jadinya kena berjimat cermat...

daud said...

bil letrik. baru ingat nak buat kolam air panas. mahal la plak.

CiK EdiToR said...

1st time bln jan, tak pyh byr bil letrik, syoknyer..dpt gak merasa bajet 2009..kadar perwatt 0.218 sen..
klu guna bwh dan 92kilowatt tak kena charge..free..
iron mmg tarik byk power.mkin byk alt lektrik guna power yg byk mkin tinggi jumlh bil korang.

Chaon Cornerz said...

Cik Editor nie macam budak letrik je.. tau pasal2 nie.. untung la xkene bayar..

Anonymous said...

aku yang keje tnb ni yang penat..pakai 3 aircond..2 water heater untuk mandi..dah tu bising bill tinggi..mmg la tinggi..pakai byk bayar banyak xD

Search