Tuesday, April 6, 2010

Kaedah Penjagaan Kenderaan!!




Selamat datang ke Cha'on zone... dah lama Enche Cha'on nie tak hapdate kan.. bz la sekarang.. macam2 hal kene buat.. Arini nak share la serba sikit tentang penggunaan dalam kehidupan seharian kita.. fokus kali nie adalah untuk jentera bermoto.. nak tau dengan lebih lanjut jom terjah read more kat bawah nie.. Mari-mari yang jauh tue mari rapat-rapatkan

Dalam beberapa minggu yang sibuk nie Enche Cha'on telah membuat sedikat kajian tentang ciri sesebuah motor.. dalam masa yang sama Enche Cha'on cuba untuk mengaplikasikan dalam kehidupan seharian kita.. Software yang digunakan adalah Matlab.. pernah dengar tak? Simulink? Simulink nie adalah "tools" yang terdapat dalam Matlab nie..

Dibawah nie terdapat gambar dari simulation result yang dapat dari circuit design DC Motor yang Enche Cha'on buat.. kalau korang perhatikan masa yang diambil ataupun masa yang Enche Cha'on capture tak sampai pun 1 saat kan? jadi melalui 3 graph dibawah nie.. seperti yang kita dapat lihat adalah ciri-ciri yang terdapat motor seperti Arus n bla bla bla sememangnya tinggi pada permulaannya..






Walaupun sekejap je Arus yang tinggi nie mengalir.. lama kelamaan barangan electric nie boleh rosak.. Dari kajian yang telah dijalankan.. echewah.. hahha.. sambung balik.. kehadiran Arus (current) yang tinggi nie dapat merosakkan komponent2 dalam kenderaan anda.. sebagai contah, Radio dan lampu terutamanya.. beban arus yang ditanggung oleh Radio terlalu tinggi dan menyebabkan komponent2 dalamnya terbakar.. sekaligus ia tidak dapat berfungsi..


Untuk mengelakkan kerosakkan nie berlaku:

  • Korang boleh la switch-off dulu Radio sebelom nak start engine..
  • Jangan nyalakan lampu sebelom engine start.. tak kisah la lampu depan ke, lampu meter ke.. memang la akan cepat rusak dan rosak.. hahha.. Tiba-tiba plak lampu takda waktu malam.. ha? sape yang susah? bak kata nabil, "Lu PK La Sendiri". Start Engine dlu kemudian baru la buka ape yang patut..
  • Kalo nak jimat minyak jangan pasang ekon.. biar la berpanas.. menikmati udara segar.. (sambil dok maki.. hahha).. Tutup ekon keta dlu sebelom start.. buat susah nak start engine ja.. lagi la tinggi Arus yang nak guna..


P/s: kalo korang perasan dekat meter RPM tue.. waktu start kete die akan naik tinggi dlu kan sebelum die stabil..

p/s: Dah update.. hahha..

p/s: sikit je kali nie.. sebok la.. jangan lupa kokokomen..

Sekian~

24 comments:

tricksrex said...

kalo dah tak start sebulan camne enche chaon?

Chaon Cornerz said...

kalo xstart sebulan tolak la jawabnya.. hahha..

NiNa' said...

owwww camtu cha on..
abg suke sgt x ttp radio..mainstart je enjin

Ery Farieha said...

uihh gmbr tu takde lg seksi? =P

.::WaNiE::. said...

ooooo

terima kasihhhh

Muhammad Adam Rayyan said...

bro chaon dah apdet finally.
mekasey ye tips berguna. akan digunapakai kelak.*sekmanya ayat*

mizzura said...

ooo..as fomfuan..sll belasah jer bw keta...mana tahan berpanas tutup aircon keta ooo..

|arieza| said...

haa betul betul.. since i ada lesen keta, bnda ni la yg abg i slalu pesan :p hehehe

Chaon Cornerz said...

NiNa':
baek nasihat abang tue tutup radio.. kang tak pasal2 rusak..

Ery Farieha:
dalam banyak2 menda ko komen tue je.. ishk2.. hahha.. tak bace ke aku tulis.. heh

Chaon Cornerz said...

::WaNiE::.
Same-same..

Muhammad Adam Rayyan:
dah lame tak hapdate.. pasni tatau plak ble.. mood tgh skema nie.. ayat pun jadi skema.. hahha..

Chaon Cornerz said...

mizzura:
tue la.. selalu belasah je.. pastu gadoh kete rosak.. hahha.. xpayah pakai ekon la.. sedut udara segar.. hakhak..

|arieza|:
ha.. dengar tue.. jangan buat2 lupe plak.. hahha..

akey87 said...

nnti aku ade kreta besok blehlah guna ilmu nie...awet mude utk kreta...hehe...

eLL said...

tul laa tips yg Chaon "rakan jenayah" aku kasi ni...

nak start enjin:
pastikan lampu, radio n ekon dimatikan..

masa enjin hidup:
kalau nak on ekon biar kan tingkap terbuka selama 3-5 minit pastu baru tutup... sbb gas ekon yg awal tu x baik utk kesihatan..

nak mati enjin:
tutup semua lampu,ekon n radio dan biarkan enjin selama 20-3- saat .. ni utk bateri tahan lama...

eLL said...

tul laa tips yg Chaon "rakan jenayah" aku kasi ni...

nak start enjin:
pastikan lampu, radio n ekon dimatikan..

masa enjin hidup:
kalau nak on ekon biar kan tingkap terbuka selama 3-5 minit pastu baru tutup... sbb gas ekon yg awal tu x baik utk kesihatan..

nak mati enjin:
tutup semua lampu,ekon n radio dan biarkan enjin selama 20-3- saat .. ni utk bateri tahan lama...

AbgFeroZ said...

kalu ada basikal ja mcam mane ca'on
ngeee...

Miss ... said...

wehuuuu thank info ko

Chaon Cornerz said...

eLL:
kalo lame2 sangat dok dalam ekon pun xleh jugak.. boleh sesak nafas..

AbgFeroZ:
hahha.. same je macam kes trex kat atas tue.. tolak je.. xpayah kayuh.. hahha..

Miss:
same2.. hehhe

Ery Farieha said...

cbox full

Chaon Cornerz said...

Ery Farieha;
aku pakai shoutmix la.. hahha..

eLL said...

btol tu chaon.... paling lame pon 2 jam pastu kena buka tingkap... kalau lama2 sgt boleh kena paru2 berair.... kalau boleh kanak2 jgn duduk dlm ekon kereta lama2

- e F F i e - said...

kamu..tak boleh nak komen kat shoutmix..dia cakap limit of 60 posts per hour is reached..please try again later..hamboii die..gempak ek..hehe..

hmm kiter amik accounting information system..semester akhir..sesapa ada jawatan kosong untuk saya sila beritahu..ecece

Chaoi said...

bro..ko hebat matlab ek..ajar aku la bro.ko wat coding sendiri ker?huhu

Chaon Cornerz said...

Chaoi:
xdela hebat pun.. tau yang berkaitan dengan projek je.. nie pun buat Simulink (matlab tools).. depends kat circuit design

Chaon Cornerz said...

- e F F i e -:
Gempak? xdela.. impak maksima je.. hahha.. lupe lagi nak delete tadi.. ingatkan xpenoh.. huhhu..

Search