Tuesday, September 28, 2010

Cinta dan Aplikasi | Fahami diri SendiriWelcome to Orange Club

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Harap semuanya sihat dah semuanya berjalan dengan sempurna. Sebelum berkahwin semuanya indah belaka. Tetapi apabila sudah bergelar suami isteri dan hidup bersama, ada sahaja yang tidak kena. Betul tak? hahha.. Sebab itu, sebelum bergelar suami isteri, setiap pasangan perlu mengenali diri mereka sendiri agar lebih mudah menjalani kehidupan bersama.


Gambar Hiasan

Tidak dinafikan aspek komunikasi di dalam perhubungan suami isteri amat penting. Ini kerana ianya melibatkan dua individu yang selalunya berbeza dalam kebanyakan hal dan itu juga diketegorikan sebagai serasi. Oleh sebab itu, seseorang itu perlu selalu menganalisa sikap, nilai, kelemahan dan kekuatan diri, dan keperluannya dalam hubungan dengan pasangan.

Berikut disenaraikan beberapa sikap diri yang perlu dielakkan supaya proses komunikasi pasangan berkesan sekaligus mewujudkan alam rumahtangga yang harmoni.

  • Terlalu CEMBURU

Ada orang yang berpendapat sikap cemburu menunjukkan pasangan anda menyayangi anda. Betul kan? Tapi kalau sikap cemburu yang sangat keterlaluan, siapa agaknya yang mampu bertahan? Pasangan yang tidak saling mempercayai antara satu dengan lain tidak akan dapat menyatakan perasaan mereka secara jujur. Mereka akan berkelakuan buruk sangka dan tidak dapat meneruskan perhubungan dalam suasana yang baik. Kesannya rumahtangga tidak pernah aman dan anak-anak selalu menjadi mangsa.


  • Mempunyai ANDAIAN SALAH mengenai peranan pasangan

Contohnya, seorang suami yang mengandaikan bahawa semua wanita suka memasak mungkin menghadapi masalah sekiranya membelikan barangan dapur. hahha.. Pemalas kan lelaki seperti ini? Masing-masing ada peranana tersendiri. Bukan semua wanita gemar memasak terutamanya mereka yang bekerjaya dan tiada masa untuk melakukan kerja-kerja dapur.

  • Ingin pasangan mempunyai sikap dan perasaan serupa dengan diri sendiri

Lazimnya, seseorang akan mencari pasangan yang mempunyai sikap, pemikiran dan kesukaan yang serupa dengan dirinya. Namun pasangan perlu memberi ruang untuk sedikit perbezaan. Perbezaan begini memberi peluang untuk pasangan berkomunikasi dengan lebih kerap. Bagaimanapun, perbezaan sebegini kerap kali dijadikan rintangan dan punca perselisihan. Cara yang berkesan menangani perbezaan ini ialah menerima pasangan sebagaimana seadanya.

Sekiranya terdapat sedikit kelemahan dari segi perangai pasangan, bersabar sambil berusaha untuk mengatasinya. Adakalanya perbezaan yang wujud memberikan lebih warna di dalam hubungan sesama pasangan. Jadi tidaklah kehidupan anda dan pasangan terlalu bosan kerana sentiasa melakukan perkara yang sama.


  • Suka mencari kelemahan pasangan

Komunikasi dan seterusnya perhubungan antara pasangan juga boleh terhalang sekiranya salah seorang atau kedua-dua suka mencari kelemahan atau kesalahan orang lain. Sikap sebegini perlu dikikis supaya tidak terbawa-bawa di dalam perhubungan suami isteri. Seeloknya sentiasa mengingati saat-saat manis ketika bersama. Barulah kehidupan anda dan pasangan lebih ceria.

  • Ingin menguasai pasangan

Pasangan yang pentingkan diri sendiri biasanya ingin berkuasa ke atas pasangannya sehingga hanya wujud komunikasi sehala di antara mereka. Pasangan yang terlalu dominan, juga memaparkan sifat suka merendah-rendahkan pasangannya. Akibatnya perhubungan menjadi kaku dan tidak mesra.

Bagi pasangan yang tidak mampu bertahan, mereka mungkin akan mengambil keputusan untuk pergi daripada terus dibelenggu oleh sikap pasangan yang terlalu mengawal. Oleh itu untuk mendapatkan kebahagiaan perlu selalu bertolak ansur dan jangan sekali-kali mengabaikan perasaan pasangan masing-masing.


Sekian

0 comments:

Search